Kako odabrati pravi rekuperator za Vaš dom?

Iako je rekuperacijska oprema dobro dizajnirana i izdržljive, tehnologiju pogađaju loše instalacijske prakse koje smanjuju njihovu vrijednost. Pa evo evo četiri koraka do uspjeha za odabir i instaliranje rekuperatora.

1) Izračunajte potrebni protok zraka
Količina protoka svježeg zraka za bilo koji tip ventilacijskog sustava izračunava se prema nacionalnom standardu poznatom kao ASHRAE 62.2 – 2016, koji uzima u obzir i broj stanara, i uvjetovanu površinu kuće. Jednostavna jednadžba ide ovako:

Broj stanovnika x 7,5 + četvornih metara klimatizirane podne površine x 0,03 = stupanj ventilacije u cmf

Dakle, četvero ljudi koji žive u kući s 3 spavaće sobe površine 2.000 kvadrata trebali bi neprekidni protok zraka od

(4 x 7,5) + (2000 x 0,03) = 90 cfm

2) Odaberite učinkovitu opremu
Rekuperatori imaju interne ventilatore koji rade puno sati dnevno, a ponekad i neprekidno. Trebali biste odabrati model koji osigurava potreban protok zraka, dok trošite što je manje moguće energije.

Da biste odabrali učinkovit model, prvo pronađite redak TOPLINSKA UČINKOVITOST POVRATA TOPLINE. To pokazuje koliko učinkovito jedinica prenosi toplinu između strujanja zraka. Potražite učinkovitost od najmanje 75%. Ova je vrijednost jasno prikazana u bazi podataka. 

3) Pronađite izlazne točke
Budući da je ideja ukloniti vlažan, smradan zrak iz kuće, pronađite ustajale ispušne zračne točke u svakoj kupaonici, kuhinji, ostavama i drugim područjima s visokom vlagom. To omogućava obnavljanje topline iz područja kuće u kojima su vlaga i mirisi najintenzivniji. Rekuperator može zamijeniti ventilatore (ispušne) u tim sobama kako bi se uštedio novac i osiguralo ugodnije okruženje. Ako su vlasnici kuća vole parni tuš, ali protive se maglovitom ogledalu, može se instalirati standardni ventilator za kupku koji će dopuniti rekuperator.

Točka ispuha koja se nalazi u blizini kuhinjskog prostora treba biti najmanje 2 metra od površine za kuhanje. Ova ispušna točka namijenjena je uklanjanju općih mirisa vlage i kuhanja. Iako rekuperatori nisu namijenjeni da u potpunosti zamijene napu, u nekim aplikacijama u kuhinjama moguće je ukloniti vanjsko odzračivanje nape i koristiti ju samo u cirkulacijskom načinu rada. Isti je slučaj i kod toaletnih mirisa u kupaonicama.

4) Pronađite točke dovoda svježeg zraka
Da bi se svježi zrak miješao u cijeloj kući, opskrbne točke trebaju biti postavljene na znatnoj udaljenosti od ispušnih mjesta. Spavaće sobe i dnevni boravak su dobar izbor. Iako je ulazni svježi zrak prošao kroz rekuperator, ta temperatura je obično nešto niža od sobne temperature, pa pripazite da ukućanima ne bude neugodno puhanjem zraka ravno u njih. Postavite dolazne otvore na zid, tako da se miješa s toplim zrakom i da bude što više neprimjetno. U spavaćoj sobi uvođenje svježeg zraka u ormar omogućuje lagano miješanje s sobnim zrakom. Osim toga, ima dodatnu korist što pomaže da odjeća ostane svježa i čista!

U jednom slučaju održava se vlaga u kući, a u drugom se vlaga izbacuje. Međutim, u oba slučaja vodena para skače kroz jezgru, od vlažnijeg zraka do manje vlažnog zraka i vraća se tamo gdje je izvorno došla. U skladu s osnovnom fizikom, vodena para se kreće iz veće koncentracije u nižu koncentraciju.

Ako slijedite ovih četiri koraka za odabir prave opreme, na dobrom ste putu za postizanje bolje kvalitete zraka u zatvorenom i veće energetske učinkovitosti.